Συναινετικό διαζύγιο

Με τις αλλαγές του ν. 4509/2017 μπορούν και τα δύο μέρη να λύσουν το γάμο εύκολα, γρήγορα, άμεσα, χωρίς χρονοβόρα, κοστοβόρα και ψυχοφθόρα δικαστήρια, εξαλείφοντας ουσιαστικά την γραφειοκρατία! Μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο, χωρίς δικαστήρια!!!

Σε γενικές γραμμές, στο συναινετικό διαζύγιο, οι σύζυγοι συναινούν στη  λύση της έγγαμης συμβίωσης, ρυθμίζοντας υποχρεωτικά και τα ζητήματα επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφές των ανηλίκων τέκνων (εφόσον αυτά υπάρχουν), με την υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνητικού. Το Συμφωνητικό αυτό ενσωματώνεται στην αντίστοιχη  Συμβολαιογραφική πράξη και μέσα σε δέκα ημέρες επέρχεται η λύση της έγγαμης συμβίωσης.

Διαδικαστικά βήματα:

Α. Ο καθένας από τους δύο συζύγους χορηγεί την σχετική πληρεξουσιότητα στο δικηγόρο, βάσει ειδικού πληρεξουσίου, το οποίο ισχύει για ένα μήνα.

Β. Ο κάθε σύζυγος χορηγεί την πληρεξουσιότητα σε ξεχωριστό δικηγόρο ώστε:

  1. να υπογράψει ο τελευταίος την κοινή συμφωνία (η οποία ενσωματώνεται στο πληρεξούσιο),
  2. να αιτηθεί την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γάμου και του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης και να τα παραλάβει,
  3. να υπογράψει την συμβολαιογραφική πράξη της συναινετικής λύσης του γάμου και να καταθέσει την πράξη στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.

Γ. Αν έχει τελεστεί θρησκευτικός γάμος, για να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο πρέπει να παρασχεθεί στο δικηγόρο η πληρεξουσιότητα για αίτηση εισαγγελικής παραγγελίας προς τον αρμόδιο Μητροπολίτη για την πνευματική λύση του γάμου και την παραλαβή του σχετικού εγγράφου.

Άρα:

  1. Πώς βγαίνει το συναινετικό διαζύγιο σε 10 μέρες;

Για να μπορέσει να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο με την απλουστευμένη διαδικασία των 10 ημερών, πρέπει τα μέρη να συμφωνούν, και απαιτείται έγγραφη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του μεταξύ τους γάμου, η οποία δεν θα εξαρτάται από όρους, προθεσμίες ή αιρέσεις,

  1. Αν υπάρχουν τέκνα, τι συμβαίνει;

Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο θα πρέπει να συμφωνηθεί ειδικώς και να ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η διατροφή για τα ανήλικα παιδιά και φυσικά το ζήτημα της επικοινωνίας μαζί τους, είτε στο ίδιο συμφωνητικό είτε σε ξεχωριστό.

  1. Για πόσο διαρκεί αυτή η ειδική συμφωνία;

Η ειδική συμφωνία αυτή, προκειμένου να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο, ισχύει τουλάχιστον για δύο έτη, στο πέρας των οποίων, ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία (δηλαδή σύναψη νέου συμφωνητικού που επισυνάπτεται στο συναινετικό διαζύγιο) εκτός αν επέλθει στο μεσοδιάστημα η ενηλικίωση των τέκνων.

  1. Άρα το κείμενο της συμφωνίας υπογράφεται και από τους δύο συζύγους;

Ναι, το κείμενο της συμφωνίας υπογράφεται από τους ίδιους τους συζύγους, των οποίων το γνήσιο της υπογραφής επικυρώνεται από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τους δικηγόρους τους είτε κατόπιν χορήγησης της σχετικής πληρεξουσιότητας μόνον από τους τελευταίους.

  1. Πού υποβάλλονται τα απαιτούμενα έγγραφα για την λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο;

Οι συμφωνίες για τη λύση του γάμου και τη ρύθμιση της επιμέλειας, της διατροφής και της επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα των συζύγων υποβάλλονται στο συμβολαιογράφο, μαζί με επικυρωμένα αντίγραφα των πληρεξουσίων, τα αντίστοιχα δύο γραμμάτια προείσπραξης (ένα για κάθε δικηγόρο), τη ληξιαρχική πράξη του γάμου και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

  1. Πώς τελειώνει η διαδικασία;

Με την παρέλευση 10 ημερών από την επόμενη της υπογραφής του εγγράφου του συναινετικού διαζυγίου και της συμφωνίας που θα αφορά την ρύθμιση ζητημάτων επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα, η συμβολαιογραφική πράξη υπογράφεται από τους συζύγους και τους δικηγόρους τους ή μόνον  από τους τελευταίους. Κατόπιν, κατατίθεται στο Ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρισθεί ο γάμος. Από την ημερομηνία της κατάθεσης αυτής επέρχεται η λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο.

Εάν δε, έχει τελεστεί θρησκευτικός γάμος, πρέπει στη συνέχεια μαζί με την Συμβολαιογραφική Πράξη Λύσης του γάμου να κατατεθεί αίτηση προς την αρμόδια Μητρόπολη για την πνευματική λύση του γάμου και την παραλαβή του σχετικού εγγράφου.