Ευρωπαικό Δικαστήριο

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Πολύ συχνά νιώθουμε να αδικούμαστε από τις αποφάσεις των εγχώριων δικαστηρίων, όμως δεν είναι ανάγκη να μείνουμε μόνο στο πλαίσιο της δικής τους δικαιοδοσίας. Για την περαιτέρω διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας μπορούμε να απευθυνθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο είναι γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ή απλά ως Δικαστήριο του Στρασβούργου. Το Δικαστήριο αυτό εξετάζει, πάντοτε βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τις προσφυγές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά της Ελλάδας, η οποία είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δεσμεύεται από τη Σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα άσκησης προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μάλιστα σε ατομικό επίπεδο.

Ποιες είναι, όμως, οι προϋποθέσεις άσκησης μια προσφυγής;

Κατ’ αρχάς, δεν είναι απαραίτητο να έχετε ιθαγένεια κράτους – μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά αρκεί να παραπονείστε ότι η παραβίαση κάποιας διάταξης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έχει διαπραχθεί από κάποιο κράτος – μέλος. Μπορείτε να είστε είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο και βασικό στοιχείο είναι να είστε προσωπικά θύμα της παραβίασης.

Έπειτα, θα πρέπει να έχετε εξαντλήσει άπαντα τα εθνικά ένδικα βοηθήματα και ένδικα μέσα. Ακόμη, θα πρέπει να έχουν προβληθεί οι ισχυρισμοί σας, οι παραβιάσεις δηλαδή τις οποίες επικαλείστε, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Μετά τη δημοσίευση μιας τελεσίδικης απόφασης, συνήθως απορριπτική απόφαση επί αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία έξι μηνών για την άσκηση προσφυγής.

Κάτω από αυτή την πίεση του χρόνου, η σύνταξη της προσφυγής θα πρέπει να γίνει από έμπειρο, εξειδικευμένο δικηγόρο ειδική φόρμα. Εν συνεχεία, και εφόσον η προσφυγή σας κριθεί παραδεκτή, θα πρέπει και να κοινοποιηθεί προς το εγκαλούμενο κράτος τηρουμένων όλων των νόμιμων τύπων.

Αφού το Δικαστήριο επεξεργαστεί την προσφυγή σας, θα απαντήσει γραπτώς και σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπήρξε κάποια παραβίαση διάταξης της Σύβασης έχει τη δυνατότητα να σας επιδικάσει “δίκαιη ικανοποίηση”, χρηματική αποζημίωση δηλαδή για την βλάβη που υποστήκατε, ενώ πιθανόν είναι να υποχρεώσει το κράτος μέλος να σας αποζημιώσει για τα δικαστικά έξοδα. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και η εμπλεκόμενη χώρα είναι υποχρεωμένη να τις τηρήσει.

Ενδεχομένως, μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να σας φαντάζει ιδιαίτερα άγνωστη και δύσκολη διαδικασία, όμως με την κατάλληλη νομική καθοδήγηση είναι πολύ πιθανόν να καταφέρετε να κερδίσετε όσα σας στέρησαν τα ελληνικά δικαστήρια.

Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε προσφυγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνοντας την Ελλάδα σε συμμόρφωση και επιδικάζοντας υψηλά ποσά αποζημιώσεων.

 

Άνθια Κορέλα:
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ– ΕΔΔΑ- Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Κυρίλλου Λουκάρεως 45 (πλησίον Αρείου Πάγου -Εφετείου Αθηνών)

ΤΚ 11475, Αθήνα,
Τηλ: 2108811903 , 2108251894
Κιν: 6932455478

www.dikigorikagrafeia.gr