Τροχαία ατυχήματα – Αποζημίωση – Ποινική ευθύνη

Τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε καθημερινά από πελάτες μας είναι τα εξής:

1) Τράκαρα το αυτοκίνητό μου με ανασφάλιστο όχημα. Μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση;

Δυστυχώς στους ελληνικούς δρόμους υπάρχουν αρκετοί που κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί σχετικός όρος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ότι σε αντίστοιχη περίπτωση, ο παθών θα μπορεί να λάβει αποζημίωση από την δική του ασφαλιστική εταιρεία, και η τελευταία θα στραφεί έπειτα κατά του ανασφάλιστου οδηγού. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να στραφεί προς το Επικουρικό Κεφάλαιο για να διεκδικήσει από εκεί την αποζημίωση που δικαιούται.

2) Ο οδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο συγκρούστηκα ήταν μεθυσμένος ή δεν είχε δίπλωμα. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Εφόσον ο εν λόγω οδηγός ήταν και υπαίτιος της σύγκρουσης, θα στραφείτε κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου ή και κατά του εν λόγω οδηγού και της προσωπικής του περιουσίας. Επίσης μπορείτε και ποινική διαδικασία να κινήσετε εναντίον του σε αρκετές περιπτώσεις

3) Από την σύγκρουση το όχημά μου υπέστη υλικές ζημίες. Τι ακριβώς μπορώ να διεκδικήσω από τον υπαίτιο οδηγό;

Αρχικά ζητείται το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την επαναφορά του πράγματος στην κατάσταση που ήταν πριν τη σύγκρουση, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Στη συνέχεια, μπορεί να ζητηθεί η εμπορική/τεχνική υπαξία που έχει υποστεί το όχημα καθώς σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θα ήθελε να το πουλήσει αργότερα αυτό θα έχει χάσει μέρος από την αξία του καθώς δεν θα είναι πλέον «ατρακάριστο». Ακόμη, μπορεί να ζητηθούν δαπάνες μίσθωσης άλλου οχήματος, για όσο χρονικό διάστημα δεν χρησιμοποιείται το τρακαρισμένο όχημα αλλά και διαφυγόντα κέρδη,  σε περίπτωση που ο οδηγός από την μη εκμετάλλευση του αυτοκινήτου ζημιώθηκε περαιτέρω.

4) Εκτός από υλικές ζημίες υπέστην και σωματικές βλάβες από τη σύγκρουση. Μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση;

Σε περίπτωση σωματικής βλάβης ως απόρροια του τροχαίου ατυχήματος, ο παθών μπορεί να διεκδικήσει όλες τις ιατρικές δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί στο μέλλον. Ενδεικτικά, εκτός από τα νοσήλια, ο παθών δικαιούται να διεκδικήσει δαπάνες αποκλειστικής νοσοκόμας (εφόσον αυτή χρησιμοποιήθηκε), οικιακής βοηθού, φυσικοθεραπειών, δαπάνες για βελτιωμένη διατροφή ακόμα και διαφυγόντα κέρδη για την στέρηση των εισοδημάτων που θα λάμβανε από την εργασία του, αν δεν είχε τραυματιστεί.

Σε περίπτωση δε που η σωματική βλάβη φτάνει στα όρια της αναπηρίας ή παραμόρφωσης του σώματος, το δικαστήριο μπορεί να του επιδικάσει επιπλέον ένα μεγαλύτερο χρηματικό ποσό καθώς η μόνιμη αναπηρία ή παραμόρφωση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση αλλά και στο επαγγελματικό και κοινωνικό του μέλλον.

5) Μπορώ να κάνω μήνυση κατά του υπαίτιου οδηγού;

Ναι μπορεί να διεκδικηθεί η ποινική τιμωρία του δράστη οδηγού και μάλιστα πολύ συχνά ασκούμε τη μήνυση- έγκληση στα ποινικά δικαστήρια ώστε να πιέσουμε για την απόδοση των αποζημιώσεων ώστε να κλείσουμε συμβιβαστικά την υπόθεση και πριν την παράσταση στα αστικά δικαστήρια.

6) Μπορώ να ζητήσω αποζημίωση και την ψυχική αναστάτωση και στεναχώρια που μου προκλήθηκε από όλη αυτήν την κατάσταση για την οποία υπαίτιος δεν είμαι εγώ;

Πέραν από την περιουσιακή ζημία που μπορεί να αποκατασταθεί, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Με τον όρο ηθική βλάβη εννοείται η ψυχική ταλαιπωρία που υφίσταται κανείς καθώς και τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που του προκαλούνται όπως πόνος, στρες, φόβος, τρόμος από μια άδικη πράξη που τελείται σε βάρος του. Η χρηματική αποζημίωση που επιδικάζεται γι’ αυτό το λόγο αποσκοπεί στην ουσία στην ψυχική ανακούφιση του παθόντος, στο μέτρο που κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Στην περίπτωση θανάτου από τροχαίο οι συγγενείς ζητούν αποζημίωση για την ψυχική τους οδύνη, η οποία είναι αρκετά υψηλή.

7) Ποια είναι η διαφορά «ηθικής βλάβης» και «ψυχικής οδύνης»;

Χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη επιδικάζεται μόνο όταν υπάρχει θανάτωση προσώπου. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην οικογένεια του θανόντος (κατά κανόνα σύζυγο, γονείς, παιδιά) να διεκδικήσουν για τον εαυτό τους αποζημίωση. Όπως είναι εύλογο ο θάνατος αποτελεί ένα βίαιο γεγονός που δεν αλλάζει και δημιουργεί μια συνεχή κατάσταση στενοχώριας. Επομένως, το ποσό που επιδικάζεται σε περίπτωση θανάτου είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό για την «ηθική βλάβη».

 

Άνθια Κορέλα:
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ– ΕΔΔΑ- Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Κυρίλλου Λουκάρεως 45 (πλησίον Αρείου Πάγου -Εφετείου Αθηνών)

ΤΚ 11475, Αθήνα,
Τηλ: 2108811903 , 2108251894
Κιν: 6932455478

www.dikigorikagrafeia.gr