Αποποίηση κληρονομιάς

Προσοχή στην προθεσμία ιδιαίτερα για την αποποίηση ανηλίκου!

 

Είναι αναπόδραστο κομμάτι της ζωής μας, η στιγμή που θα χρειαστεί να τακτοποιήσουμε τα κληρονομικά ζητήματα αγαπημένων μας συγγενικών προσώπων. Ωστόσο, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την χώρα μας, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που κληρονομούν παντός είδους χρέη, με συνέπεια τις περισσότερες φορές οι κληρονόμοι να επιθυμούν την αποποίηση της κληρονομιάς και όχι την αποδοχή της.

Σχετικά με τους ενήλικες, στην διαδικασία της αποποίησης τα πράγματα είναι πιο απλοποιημένα. Μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την γνώση του θανάτου του κληρονομουμένου αλλά και τον λόγο που καλείται ο κληρονόμος στην κληρονομιά (διαθήκη, εξ αδιαθέτου), πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προβεί σε αποποίηση. Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στο γραμματέα του Δικαστηρίου της κληρονομιάς. Αν, όμως, παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, τότε συνάγεται σιωπηρώς ότι ο κληρονόμος δεν ήθελε την αποποίηση, οπότε και θεωρείται ότι αυτός αποδέχτηκε την κληρονομιά, ακόμα και αν αυτή αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από χρέη!!

Όσον αφορά όμως τους ανηλίκους, η διαδικασία διαφοροποιείται. Η προθεσμία για την αποποίηση ναι μεν παραμένει ίδια, αυτή των τεσσάρων μηνών, μπορεί δε να γίνει μόνο με δικαστική απόφαση, η οποία πρέπει να κατατεθεί στο Δικαστήριο εντός της παραπάνω τετράμηνης προθεσμίας, που τρέχει γι αυτούς. Για την έναρξη της τετράμηνης προθεσμίας ως προς τον ανήλικο, λαμβάνεται υπ’ όψιν το χρονικό σημείο που οι ασκούντες την γονική μέριμνα έλαβαν γνώση του θανάτου και του λόγου κλήσης στην κληρονομιά.

Μια δεύτερη και σημαντικότερη διαφοροποίηση ως προς τους ανηλίκους, είναι ότι αυτοί αποδέχονται εκ του νόμου και άρα αυτοδικαίως, με το «ευεργέτημα της απογραφής». Αυτό σημαίνει ότι ο ανήλικος θα ευθύνεται για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς έως το ενεργητικό της, ή με άλλα λόγια ότι ο ανήλικος δεν θα ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία για τα χρέη της κληρονομιάς. Βέβαια, ο νόμος δεν τον απαλλάσσει εντελώς, αλλά του προσθέτει το βάρος, μέσα σε ένα (1) έτος από την ενηλικίωσή του, να συντάξει την απογραφή της κληρονομιάς περιουσίας ( να κάνει δηλαδή καταγραφή του ενεργητικού και παθητικού της), ειδάλλως θα χάσει το αναφερθέν ευεργέτημα!! Το καίριο σημείο, είναι ότι η προθεσμία του ενός έτους αναφέρεται στην σύνταξη απογραφής και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ. Για την τελευταία, ισχύει ότι και για τους ενηλίκους, ότι δηλαδή πρέπει σε τέσσερις μήνες από την γνώση του θανάτου να γίνει αποποίηση από τον ανήλικο – μέσω των ασκούντων την επιμέλειά του (συνήθως γονείς). Διαφορετικά, αν ο ανήλικος δεν προβεί σε αποποίηση εντός τεσσάρων μηνών από την επαγωγή της κληρονομιάς ή εάν δεν συντάξει απογραφή μέσα σε ένα έτος από την ενηλικίωσή του, κινδυνεύει άμεσα να χάσει το προνόμιο του ανωτέρω ευεργετήματος, δηλαδή θα  ευθύνεται για τα χρέη του κληρονομούμενο με την προσωπική του περιουσία.

Οι συνέπειες της παρανόησης αυτής ενδέχεται να είναι οδυνηρές. Αν ο ανήλικος δεν αποποιηθεί εντός τεσσάρων μηνών, όπως και οι γονείς του, και μετέπειτα ξεχάσει να συντάξει απογραφή της κληρονομιάς, καθίσταται ένα χρόνο μετά την ενηλικίωσή του, κληρονόμος κατάχρεων περιουσιών. Δηλαδή ευθύνεται για τα βάρη της κληρονομιάς που εν αγνοία του αποδέχθηκε πολλά χρόνια πριν, να τα αποπληρώσει με τις προσωπικές του δυνάμεις και όχι με την περιουσία που απέκτησε από την κληρονομιά!

Για να γίνει, λοιπόν, η αποποίηση από τον ανήλικο, όπως αναφέρθηκε, απαιτείται δικαστική άδεια την οποία ζητούν οι γονείς. Το Δικαστήριο θα εξετάσει αν η αποποίηση είναι προφανώς επωφελής ή αναγκαία για τον ανήλικο. Με βάση όλα τα παραπάνω, κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη η αποποίηση και των ανηλίκων σε περίπτωση κατάχρεων κληρονομιαίων περιουσιών.

 Επομένως, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος για τα τέκνα σας να επιβαρυνθούν από πολύ νωρίς στην ζωή τους με βάρη και χρέη με τα οποία ουδεμία σχέση έχουν!

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894 και 6932 455478.