Επείγον άμεση κατάθεση αγωγών για διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού εν ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

Το δικηγορικό μας γραφείο καθημερινά θα δέχεται τους ενδιαφερόμενους από τις 15.00 έως τις 18.00 προκειμένου να τους εξυπηρετήσουμε και να καταθέσουμε άμεσα την προσφυγή σας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος!!!
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προτείνεται να διεκδικήσουν αναδρομικά τον 13ο και του 14ο μισθό, οι οποίοι περικόπηκαν με τον Ν. 4093/2012. Ανεξάρτητα από την διετή παραγραφή οι νομικοί κύκλοι φρονούν ότι πρέπει να διεκδικηθούν όλα τα δώρα από 1/1/2013 έως και σήμερα. Τα χρήματα που διεκδικούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι περί τα χίλια ευρώ για κάθε έτος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει, την 1η Φεβρουαρίου τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 4093/2012 που κατάργησε εντελώς τα δώρα και το επίδομα αδείας (500 + 250 + 250 €), καθώς και εάν η απόφαση για τους εν ενεργεία εργαζόμενους στο Δημόσιο θα ισχύει αναδρομικά. Η εν λόγω απόφαση για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους θα επηρεάσει και τους συνταξιούχους. Συμφώνα με τα παραπάνω ο χρόνος σύνταξης και κατάθεσης των συγκεκριμένων αγωγών είναι ιδιαίτερα περιορισμένος αφού μάλλον η απόφαση του ΣτΕ θα έχει δημοσιευτεί έως και τα μέσα Μαρτίου 2019.

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποιοι δικαιούνται να διεκδικήσουν αναδρομικά τις περικοπές των δώρων?

 • Πολιτικοί υπάλληλοι που από 10/2011 ως 31/12/2015 υπάγονταν στα ειδικά μισθολόγια και από 1/1/2016 στο ενιαίο μισθολόγιο.
 • Μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.
 • Υπάλληλοι ΑΔΑ με νομική προσωπικότητα.
 • Υπάλληλοι ΟΚΑ.
 • Υπάλληλοι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
 • Υπάλληλοι ΝΠΔΔ.
 • Υπάλληλοι ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή ΝΠΔΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ.
 • Υπάλληλοι επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιριών του δημοσίου.
 • Εκπαιδευτικοί.
 • Ιατροί.
 • Υπάλληλοι γραμματείας δικαστηρίων, εισαγγελιών, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων
 • Υπάλληλοι ΤΕΔΚ, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ
 • Ιερείς.

2. Ποιο είναι το κόστος της διεκδίκησης των αναδρομικών?

Το κόστος των δικαστικών εξόδων είναι μικρότερο όταν συντάσσεται ομαδική αγωγή. Στην ομαδική αγωγή εντάσσονται υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο κλάδο ή αντικείμενο. Και στην ομαδική αγωγή πρέπει να ορίζονται τόσο το χρονικό διάστημα της διεκδίκησης όσο και τα ακριβή ποσά που διεκδικεί κάθε υπάλληλος.

3. Ποια ακριβώς ποσά διεκδικούνται αναδρομικά?

Τα «κομμένα» δώρα κι επιδόματα που δίδονταν έως το 2012, ήταν 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 ευρώ το καλοκαίρι για όλους ανεξάρτητα από τον μισθό τους. Συνεπώς οι διεκδικήσεις για το παρελθόν αφορούν σε 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους. Οι διατάξεις του 2010 που έκοψαν τα παλιά δώρα σε σταθερά ποσά έχουν κριθεί συνταγματικές.

Οι αγωγές κατατίθενται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία του τόπου όπου υπηρετεί ο υπάλληλος. Προσοχή, οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου υπάγονται στα πολιτικά και όχι στα διοικητικά δικαστήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπικό ραντεβού με εξειδικευμένο δικηγόρο με σκοπό την διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεων σας επικοινωνήστε στα τηλ 210 8811903, 6932455478.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από το εξειδικευμένο blog του δικηγορικού μας γραφείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akorela.wordpress.com/

ΕΠΕΙΓΟΝγια ΔΩΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝκαι ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ αίτησης στο ΝΣΚ (ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ).

Το δικηγορικό μας γραφείο τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με συνταξιοδοτικά θέματα, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας είδαν  μέσα σε μια στιγμή να συρρικνώνεται η σύνταξή τους αλλά και ο μισθός τους.

Συντάσσουμε και καταθέτουμε εξατομικευμένη αίτηση – όχληση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για την αναγνώριση απαίτησης και διακοπή παραγραφής, που αφορά στο θέμα των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα αδείας, τόσο για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων όσο και για τους εν ενεργεία Δημοσίους Υπάλληλους αλλά και τους ένστολους.

Διεκδικήστε τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων -μισθών από το 2013 και μετά, από το ταμείο σας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΤΕΒΕ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΚΕΑΝ κλπ) σε περίπτωση που έχετε υποστεί και εσείς τις βαρύτατες περικοπές των νόμων  για την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 στις συντάξεις και τους μισθούς σας!!!

Οι  ανωτέρω αιτήσεις που απευθύνονται προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σύμφωνα με το Νόμο 4270/2014 άρθρο 143,   διακόπτουν την παραγραφή  της δικαστικής διεκδίκησης,  και είναι   ο μοναδικός ασφαλής  νομικά τρόπος για να διακόψετε –αποδεδειγμένα- την παραγραφή των απαιτήσεων σας προς το Ελληνικό Δημόσιο και να πάρετε ατομικά γνωμοδότηση περί του δικαίου αιτήματός σας.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την σύνταξη και την κατάθεση των αιτήσεων ατομικά για κάθε συνταξιούχο ενώ σε περίπτωση ομάδων ή σωματείων εργαζομένων συμφωνούμε  ιδιαίτερα  χαμηλή αμοιβή σεβόμενοι  τα ήδη  μειωμένα εισοδήματα των πελατών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπικό ραντεβού με εξειδικευμένο δικηγόρο με σκοπό την διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεων σας  και των μισθών σας επικοινωνήστε στα τηλ 210 8811903, 6932455478.

Η οικονομική κρίση και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Άνθια Κορέλα – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, νόμοι 3869/10 και 4161/2013
Η οικονομική κρίση και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ίσως το μόνο θετικό που υπάρχει  από την αρχή  της οικονομικής κρίσης έως σήμερα είναι ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς και παρεμβάσεις της δικαιοσύνης με αποφάσεις χάρη στις οποίες διασώζονται οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, τα σπίτια ή/και τα αυτοκίνητα, δηλαδή ένα αξιοπρεπές status οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατσέλη με αριθμό 3869/2010 που τροποποιήθηκε με το νόμο 4161/14.6.2013 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις δικαστηρίων βάση των οποίων οι δανειολήπτες ρυθμίζουν, ακολουθώντας αυτή την ειδική διαδικασία που θεσπίζει ο νόμος, τα χρέη τους με τρόπο που να μπορούν να ανταπεξέλθουν, σε άτοκες ή χαμηλότοκες καταβολές με μοναδικό περιορισμό να μην είναι έμποροι.
Εκτός του νόμου αυτού υπάρχουν και άλλες διευκολύνσεις καθώς και εξωδικαστικές ή δικαστικές ενέργειες στη διάθεση των πολιτών οι οποίοι μπορούν  ακόμα και να αναζητήσουν αναδρομικά υπερβολικά ποσά τόκων που έχουν ήδη καταβάλει σε τραπεζικά δάνεια ή να διεκδικήσουν  αναστολή πλειστηριασμών, μείωση ενοικίων, μείωση επιτοκίων, μείωση μηνιαίων δόσεων  και άλλα τινά μέτρα.
Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων ή μη οφειλών τους, χωρίς δόλο, να προβούν σε ρύθμιση και απαλλαγή από μέρος ή το σύνολο αυτών.
Ειδικότερα, ο νόμος 3869/10 όπως τροποποιήθηκε προβλέπει τα εξής  στάδια ρύθμισης:
1.  Αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καταργήθηκε.  Η αίτηση περιλαμβάνει βεβαίωση οφειλών, κατάσταση περιουσίας και εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση δαπανών ατομικές και οικογενειακές, κατάσταση απαιτήσεων πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης οφειλών κλπ. αν αποτύχει οδηγεί στο επόμενο βήμα – προσφυγή στο δικαστήριο.
2 .Προδικαστικός  Συμβιβασμός ενώπιον Ειρηνοδικείου: Σπάνια επιτυγχάνεται διότι απαιτείται   συμφωνία πιστωτών με απαιτήσεις άνω του 51% των οφειλών.
3. Προσωρινή διαταγή που εκδίδεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Με την προσωρινή διαταγή διασφαλίζεται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην περιουσία του οφειλέτη, απαγορεύονται τα διωκτικά μέτρα εναντίον του και υποχρεώνεται να καταβάλει μηνιαίως ένα ποσό σε κάθε τράπεζα ανάλογο με τις οικονομικές του δυνατότητες μέχρι να γίνει η κύρια δίκη. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται έναντι όλων των τραπεζών και των διαταγών πληρωμής, πλειστηριασμών και λοιπών διώξεων. Αυτό το προνόμιο το έχουν όσοι ασκούν αιτήσεις με το νέο νόμο ενώ και οι “παλιοί” αιτούντες έχουν υποχρέωση μηνιαίων καταβολών.
Οι παλιοί αιτούντες μπορούν να παραιτηθούν από την παλιά αίτηση και να καταθέσουν νέα για να προφυλάσσονται άμεσα έναντι όλων των πιστωτών και των διαταγών πληρωμής, κατασχέσεων και πλειστηριασμών αυτών, διαφορετικά θα αναγκάζονται να ασκούν ανακοπές και ασφαλιστικά μέτρα κατά κάθε διαταγής πληρωμής μεμονωμένα με αρκετά υψηλότερο κόστος σε χρήμα, κόπο κι αγωνία.
4. Κύρια Δίκη -Δικαστική ρύθμιση οφειλών: Μετά την αποτυχία του ανωτέρω συμβιβασμού που μπορεί να γίνει μέχρι και την παραμονή της δικασίμου, το δικαστήριο  ρυθμίζει ευνοϊκά την αποπληρωμή των χρεών του οφειλέτη που αποδεικνύει ότι δεν επαρκούν τα εισοδήματά του για την πλήρη κάλυψή τους και ότι δεν τελούσε σε δόλο ή βαρειά αμέλεια κατά τη δημιουργία τους.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν έχει αρκετά εισοδήματα για να διαθρέψει τον εαυτό του ικανοποιητικά, τότε το δικαστήριο μπορεί να τον απαλλάξει πλήρως από την αποπληρωμή χωρίς καμία καταβολή .Έχουν εκδοθεί ήδη πάρα πολλές αποφάσεις για σχεδόν πλήρη διαγραφή χρεών. Το ίδιο ισχύει για τους εγγυητές.
Σε κάθε περίπτωση οι οφειλέτες που θα καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις που θα ορίσει το δικαστήριο απαλλάσσονται πλήρως από το υπόλοιπο των χρεών τους και διαγράφονται από τον Τειρεσία σαν να μην χρωστούσαν ποτέ τίποτα. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τους εγγυητές.
Οι πλέον ευνοημένοι είναι οι οφειλέτες εκείνοι, που δεν διαθέτουν στο όνομά τους ακίνητη περιουσία, πλην της πρώτης κατοικίας, και που διαθέτουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ή αυτοί που οφείλουν πολύ περισσότερα από όσα η ακίνητη περιουσία τους αξίζει. Διασώζονται όμως εκτός της πρώτης κατοικίας και ακίνητα ή αυτοκίνητα μικρής αξίας.
Ειδική μέριμνα και προστασία υπάρχει  φυσικά για τις ευπαθείς ομάδες, τους ανέργους και απόρους για τους οποίους η πρόνοια του νομοθέτη
ορίζει ακόμα και πλήρη απαλλαγή με μηδενική καταβολή και πλήρη διαγραφή χρεών.
Επιπλέον, ο   νόμος ορίζει την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησής της προσαυξημένη κατά 50% (Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο για έναν άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ).
Στην περίπτωση που  υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία κατά των οποίων απειλείται πλειστηριασμός ο οφειλέτης, που έχει ήδη απευθυνθεί στο Ειρηνοδικείο με τη διαδικασία αυτού του νόμου, μπορεί να ζητήσει δικαστικά την αναστολή του  και έχει μεγάλες πιθανότητες να την πετύχει μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου για τη ρύθμιση των οφειλών του. Στη συνέχεια, για τα περιουσιακά του στοιχεία υπάρχει ειδική διαδικασία εκτίμησης και πρόβλεψης  κατά περίπτωση.
Ο δανειολήπτης που θα αποδείξει ότι ήταν ειλικρινή όσα δήλωσε για την περιουσιακή κατάσταση αυτού και του συζύγου, θα ακολουθήσει σωστά τα βήματα της διαδικασίας και θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων   θα απαλλαγεί από όλα τα υπόλοιπα χρέη του   έναντι όλων των πιστωτών και θα είναι “λευκός” στον Τειρεσία.
Ο οφειλέτης μόνο μία φορά μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων αυτού του νόμου και για χρέη που ανέλαβε τουλάχιστον ένα έτος πριν την αίτηση.
Σε όλη αυτήν την προσπάθεια του οφειλέτη είμαστε δίπλα του συμβουλεύοντάς τον και παρουσιάζοντάς του τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να ωφεληθεί τα μέγιστα από το νόμο αυτό κερδίζοντας ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα: σε χρόνο, σε  μείωση χρεών καθώς και δαπανών.
Για εξατομικευμένες πληροφορίες και ραντεβού τηλ: 2108811903, 2108251894, 6932455478.

Δημοσιεύθηκε Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2103

Προσοχή στα Υπερχρεωμένα

Εν όψει της αθρόας εισροής υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας οι δικαστές έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηροί στις αποφάσεις τους και απορρίπτουν αιτήσεις ακόμα και χωρίς κανένα εμφανή ή δίκαιο λόγο.
Πολλοί λένε ότι έχει πέσει “γραμμή” για να απορρίπτουν, άλλοι ότι κουράζονται οι δικαστές να βγάζουν τόσο πολλές αποφάσεις, άλλοι ότι έπεσαν υπερβολικά πολλές αιτήσεις  και ότι γίνεται εκμετάλλευση του νόμου (και των τραπεζών!), άλλοι ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών του νόμου….
Πάντως, για όποιο λόγο και αν εκδίδονται τόσο πολλές απορριπτικές αποφάσεις καλό είναι να ετοιμάζονται τα δικόγραφα με πολλή προσοχή και πολλά συνοδευτικά έγγραφα – όσο δύσκολη κι αν είναι η συγκέντρωσή τους ή όσο μεγάλο κι αν γίνεται το φορτίο του δικηγόρου που θα πρέπει να αναφέρει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες στην αίτηση.
Συχνά είναι πιο ασφαλές να ξαναγίνεται η αίτηση από την αρχή! Έτσι εξασφαλίζεται η επιτυχία της  γιατί πληρούνται οι νέες προδιαγραφές δικογράφου!!!
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478

Δημοσιεύτηκε Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Διαταγή Πληρωμής - Πλειστηριασμός

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο – με έξαρση από το καλοκαίρι- η έκδοση διαταγών πληρωμής ακόμα και για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ ως καταδιωκτικό μέτρο από τις τράπεζες προς τους οφειλέτες.
Ο λόγος που ιδίως τους τελευταίους μήνες σπεύδουν οι τράπεζες στην έκδοση διαταγών πληρωμής είναι η αναμενόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2014. Εάν οι δανειστές έχουν επιτύχει την έκδοση τελεσίδικης απόφασης για την απαίτησή τους μπορούν να εγγράψουν  προσημείωση και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.
Υπάρχει όμως τρόπος αντιμετώπισης?
ΝΑΙ. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Εάν  η τράπεζα δεν καταστήσει τελεσίδικη τη διαταγή πληρωμής της δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση (προσημείωση-κατάσχεση-πλειστηριασμό).
Επομένως είναι απαραίτητο άμεσα να στραφείτε κατά της διαταγής πληρωμής και εάν έχει χαθεί η 15ήμερη και στη συνέχεια η 10ήμερη προθεσμία να κάνετε άλλες δικαστικές ενέργειες και πάντως να είστε βέβαιοι ότι με τις ανακοπές και τα ασφαλιστικά μέτρα αναχαιτίζεται η τράπεζα και γλιτώνετε και από τις προσημειώσεις και από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς ενώ ταυτόχρονα μειώνετε τα έξοδα με τα οποία θα σας επιβάρυνε η τράπεζα. Δηλαδή εάν δεν κάνετε τις ανακοπές και τα ασφαλιστικά μέτρα η τράπεζα και κάθε δανειστής θα σας επιβάλει για κάθε του ενέργεια εναντίον σας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για δικαστικά έξοδα και τόκους  που θα υπερβαίνουν -κατά συνήθη πρακτική- τα νόμιμα!
Το μόνο που χρειάζεται να πράξετε για να διασώσετε την περιουσία σας και να μειώσετε τα έξοδα που ληστρικά σας επιβάλλονται είναι να κινηθείτε δικαστικά άμεσα, γιατί για κάθε προθεσμία που χάνετε απεμπολείτε και κάποια από τα δικαιώματά σας, που χάνονται οριστικά και με μεγάλες συνέπειες.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού τηλ: 210 8811903, 210 8251894 και 6932455478.
Δημοσιεύθηκε Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ειρηνοδικείο Χανίων: «Ανάσα» σε τρίτεκνη οικογένεια άνεργου δανειολήπτη

Τις καλύτερες αποφάσεις για τους δανειολήπτες τις έχουν βγάλει στην Κρήτη!Εξαιρέθηκε από την εκποίηση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη

28/08/2013
Μία ακόμη ευνοϊκή απόφαση για υπερχρεωμένο φυσικό πρόσωπο εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων, διασώζοντας το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων άνεργου δανειολήπτη με τρία τέκνα. Πρόκειται για 37χρονο δανειολήπτη, με τρία ανήλικα τέκνα, άνεργο από το 2011 και με οφειλές σε τράπεζα συνολικού ύψους 28.336,65 ευρώ. Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά και κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο αιτών είχε περιέλθει σε μόνιμη και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής, ενώ το μοναδικό εισόδημα της οικογένειας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 915 ευρώ μηνιαίως, προέρχεται από τη σύζυγο του ανέργου, η οποία είναι εποχικά απασχολούμενη. Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπ’αριθμ. 156/2013 απόφασή του, υπήγαγε τον ως άνω δανειολήπτη στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010 και απεφάνθη υπέρ της εξαίρεσης των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη (πρώτη κατοικία 61 τ.μ, αυτοκίνητο έτους κατασκευής 1996 και ένα αγροτεμάχιο) από τη διαδικασία της εκποίησης. Παράλληλα, διέταξε τη ρύθμιση του χρέους σύμφωνα με τις οικονομικές και οικογενειακές ανάγκες του δανειολήπτη, χορηγώντας του 4ετή περίοδο χάριτος, με καταβολή μηνιαίας δόσης 100 ευρώ και τακτοποίηση του υπόλοιπου της οφειλής εντός 10 ετών, σε 120 μηνιαίες δόσεις.
ΠΗΓΗ: LAWNET.GR
Δημοσιεύθηκε Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Άρειος Πάγος: Παράνομη η εξαήμερη εργασία

Να και καλά νέα!

Είναι άκυρες οι συμβάσεις εργασίας για εξαήμερη απασχόληση σε επιχειρήσεις που εφαρμόζεται το πενθήμερο
27/08/2013
Μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση για τα εργασιακά ζητήματα εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, αναφορικά με τη νομιμότητα της εξαήμερης εργασίας.
Το Β1 Πολιτικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την υπ’αριθμ. 175/2013 απόφασή του, έκρινε, ότι είναι άκυρη η σύμβαση εργασίας εργοδότη-εργαζομένου για εξαήμερη απασχόληση, προκειμένου για επιχειρήσεις στις οποίες ισχύει καθεστώς πενθήμερης εργασίας.
Η υπό κρίση υπόθεση αφορούσε εμπορικό κατάστημα στις Σέρρες, του οποίου ο ιδιοκτήτης απασχολούσε 3 εμποροϋπαλλήλους για έξι ημέρες, αντί για πέντε, όπως ορίζεται στο νόμο. Ο εργοδότης ισχυρίστηκε, ότι στις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων είχε συμφωνηθεί εξαήμερη εργασία και ότι η σταθερή απασχόλησή τους με αυτές τις συνθήκες συνιστά γεγονός ανατρεπτικό της, στο νόμο προβλεπόμενης, πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον εργοδότη, με την εξαήμερη απασχόληση συμπληρώνονταν οι προβλεπόμενες σαράντα ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές, κάτι που δε θα συνέβαινε, εάν απασχολούνταν για το πενθήμερο Δευτέρα-Παρασκευή.
Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε, ότι οι υπό κρίση όροι των συμβάσεων εργασίας δε συνεπάγονται συμφωνία για εξαήμερη απασχόληση, αλλά ότι στο νόμιμο πενθήμερο μπορεί να περιλαμβάνεται, κατά περίπτωση, το Σάββατο, οπότε και είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με το νόμο για τα εμπορικά καταστήματα ισχύει το σύστημα της πενθήμερης εργασίας, οι δε εργαζόμενοι σε αυτά δικαιούνται χορήγησης ημέρας αναπαύσεως, η οποία μπορεί να ορίζεται και κυλιόμενα. Ως εκ τούτου, εργαζόμενος που απασχολήθηκε παρανόμως το Σάββατο, δικαιούται αποζημίωσης στο ύψος της αμοιβής που θα έπρεπε να καταβάλει ο εργοδότης για την απασχόληση άλλου μισθωτού και μάλιστα με τα ίδια προσόντα του εργαζόμενου
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης [Link], «Αν ο μισθωτός εργάστηκε, σε επιχείρηση που εφαρμόζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και έκτη ημέρα την εβδομάδα (εκτός Κυριακής ή εξαιρετέας ημέρας ή αναπληρωματικής ανάπαυσης λόγω εργασίας κατά την Κυριακή) η σχετική συμφωνία για απασχόλησή του κατά την ημέρα αυτή, ως απαγορευμένη από τους ως άνω κανόνες δημόσιας τάξης, είναι άκυρη, αφού πρόκειται για εργασία παρεχόμενη εκτός των ημερών της εβδομαδιαίας εργασίας, ήτοι σε ημέρα ανάπαυσης, και δικαιούται για αυτήν αποζημίωση κατά τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, η οποία συνίσταται στις αποδοχές που ο εργοδότης θα κατέβαλλε ως αμοιβή σε άλλο μισθωτό, που θα απασχολούσε με έγκυρη σύμβαση εργασίας, με τις ικανότητες και τα προσόντα του απασχοληθέντος (χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι λοιπές προσωπικές περιστάσεις του τελευταίου), αφού κατά το ποσό αυτό, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το νόμιμο ωρομίσθιο, καθίσταται χωρίς νόμιμη αιτία πλουσιότερος ο εργοδότης, χωρίς να δικαιούται και οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση».
Πρόκειται για απόφαση με ιδιαίτερη σημασία, με την οποία τίθεται ένα τέλος στην κατά περίπτωση ευελιξία του ωραρίου.
ΠΗΓΗ:LAWNET.GR
Δημοσιεύθηκε Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων

Συζητείται έντονα τελευταία – μην τυχόν και ησυχάσουμε ούτε το καλοκαιράκι- η απελευθέρωση των πλειστηριασμών των ακινήτων για χρέη που να είναι και κάτω των 200.000 ευρώ.

Γι’ αυτό το λόγο και οι τράπεζες σπεύδουν να εκδώσουν διαταγές πληρωμής ακόμα και για χρέη από πιστωτική κάρτα!!!
Άμεσα πρέπει να ασκείται στην περίπτωση αυτή ανακοπή και αναστολή εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα ή, σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, οι νόμιμες διαδικασίες που θα τον γλυτώσουν από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και άλλων ακινήτων ή κινητών πραγμάτων της περιουσίας του.
Με τον κατάλληλο και εμπρόθεσμο χειρισμό σταματάνε όλες οι ενέργειες – επιθέσεις των πιστωτών. Αρκεί να μην αργοπορήσετε και χάσετε προθεσμίες και δικαιώματα.
Για περισσότερες εξατομικευμένες πληροφορίες και ραντεβού τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.
Δημοσιεύθηκε Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η προσωρινή διαταγή στο ν Κατσέλη κατά της παράνομης προσημείωσης- πλειστηριασμού ακινήτων

Δικαστήριο ανακαλεί απόφαση προσημείωσης υποθήκης σε ακίνητα δανειολήπτη
Με την υπ΄ αριθμ. 367/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) το Δικαστήριο διέταξε την ανάκληση απόφασης με την οποία επετράπη η προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα δανειολήπτη.
17/07/2013 14:49
Με την ανωτέρω απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) το Δικαστήριο διέταξε την ανάκληση απόφασης με την οποία επετράπη η προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, ο αιτών, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, προ της εκδικάσεως της αιτήσεως της τραπέζης περί εγγραφής προσημείωσης είχε προσφύγει στο Ν.3869/2010 και του είχε χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγορευόταν κάθε πραγματική και νομική μεταβολή της ακίνητης περιουσίας του, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης. Ωστόσο, η τράπεζα προχώρησε στην εγγραφή προσημείωσης υποθήκης στα ακίνητά του, για το ποσό των 95.000 ευρώ και προς εξασφάλιση της απαίτησής της.
Η καθ΄ ης τράπεζα στο δικαστήριο για την ανάκληση της απόφασης ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε την προσφυγή του αιτούντα στο ν.3869/2010. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση για εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητα του δανειολήπτη πρέπει να ανακληθεί διότι προσκρούει στο περιεχόμενο και στη δεσμευτική δύναμη της προσωρινής διαταγής, την οποία είχε μεταγράψει ο δανειολήπτης στα Βιβλία κατασχέσεων του αρμοδίου υποθηκοφυλακείου – ισχύουσα κατ΄ αυτόν τον τρόπο έναντι πάντων.
ΠΗΓΗ: lawnet.gr
Δημοσιεύθηκε Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τροποποίηση Νόμου Κατσέλη

Οι αλλαγές του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πως επηρεάζονται όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο και όσοι επωφεληθούν τώρα.

Δημοσιεύθηκε Κυριακή 14 Ιουλίου 2012
Φορολογικά θέματα
Είναι αλήθεια ότι η εφορία ήταν πάντα μία μάστιγα για εκείνους που θεωρούνταν φοροφυγάδες, ιδίως δηλαδή στις περιπτώσεις που είτε δεν υπάρχει φοροδιαφυγή είτε αυτή είναι ελάχιστη σε σχέση με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα και φόρους.
Πολύ συχνά, επιδιδόμενη σε σαφάρι αιμοδιψές, η εφορία καταλογίζει τεράστια ποσά ως φόρους που έπρεπε να έχουν καταβληθεί, ακόμα και εν αγνοία του πολίτη, όπως στους φόρους κληρονομιάς, όπου έρχεται καταχρηστικά και θα λέγαμε ληστρικά, μετά από 10-12 χρόνια από τις αρχικές δηλώσεις και προσδιορίζει πχ τις αξίες ακινήτων όπου δεν υπάρχει αντικειμενική αξία αυτών ή δεν υπήρχε τότε, ισχυρίζεται αναιτιολόγητα ότι το ακίνητο αυτό κάνει τα τριπλάσια από αυτά που δήλωσες και σε καλεί να τα καταβάλλεις στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο λόγω τόκων και προσαυξήσεων αυτών αναδρομικά κλπ!!!
Σε άλλες περιπτώσεις σε υποβάλει σε πληρωμές φόρων, τόκων, προσαυξήσεων  χωρίς καν να έχεις λάβει επαρκή γνώση των υποτιθέμενων παραβάσεων και μάλιστα – εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι χρειάζεται χρήματα και η προσφυγή στη δικαιοσύνη μαζί με πληρωμή ποσοστού των υπέρογκων και παράνομων συχνά προστίμων- “χορεύει στην πλάτη” των δεινοπαθούντων φορολογουμένων που υποκύπτουν και συμβιβάζονται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά. Σε πολλές δε περιπτώσεις που ο πολίτης προσπαθεί να αποφύγει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας ή άλλων ακινήτων εάν ο φορολογούμενος δεν έχει ασκήσει ανακοπή και ασφαλιστικά μέτρα προστασίας της περιουσίας του τότε είναι παντελώς έρμαιο στις διαθέσεις της φορολογικής αρχής.
Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των αυθαιρεσιών με αντικειμενικότητα, οι φορολογούμενοι πρέπει να απευθύνονται στη δικαιοσύνη με προσφυγές στα διοικητικά φορολογικά δικαστήρια, διότι έτσι όχι μόνο θα απαλλάσσονται από τα απίθανα πρόστιμα κλπ προσαυξήσεις επί παράνομων πράξεων επιβολής φόρων, ΦΠΑ και προστίμων αλλά θα γλυτώνουν από τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους καθώς και από τα ποινικά δικαστήρια που παράλληλα τους καταδιώκουν.
Για ειδικές πληροφορίες και ραντεβού τηλ 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.

Άρση Παρακρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις

Οι περισσότεροι οφειλέτες – δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι- δεν γνωρίζουν ότι οι παρακρατήσεις που γίνονται στους μισθούς και τις συντάξεις τους από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι απολύτως παράνομες, ακόμα και αν έχουν συμφωνήσει οι ίδιοι σε αυτό στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν με τα ιδρύματα αυτά.

Τη λύση στο πρόβλημά τους μπορεί να δώσει χωρίς καθυστερήσεις  ο νόμος Κατσέλη, διότι οι καταφεύγοντες στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου αυτού δύνανται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ανωτέρω πιστωτικά ιδρύματα, με γενναίο μάλιστα κούρεμα χρέους, και να ζητήσουν με ασφαλιστικά μέτρα – προσωρινή διαταγή την άμεση άρση των παρακρατήσεων που υφίστανται οι μηνιαίες αποδοχές τους.
Επειδή πλέον έχει γίνει απόλυτη στροφή της νομολογίας υπέρ της ακυρότητας των παρακρατήσεων, ενώ παλαιότερα οι δικαστές σπάνια έκριναν ότι τα χρέη των ΤΠκΔ και ΤΤ υπάγονταν στη ρύθμιση του ν Κατσέλη.
Για περαιτέρω πληροφορίες καλέστε στα τηλ 210 8811903, 2108251894, 6932455478.
Δημοσιεύθηκε Πέμπτη 11 Ιουλίου 201