Σπάστε την Σιωπή της Βίας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ.

Λήψη ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης, εξαιτίας συγκεκριμένου περιστατικού κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Μένουμε σπίτι Μένουμε ασφαλείς.

Ο Κορωνοϊός-covid-19 δεν επέτεινε απλώς το ζήτημα της ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας αλλά ανέδειξε για ακόμη μια φορά την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων.

Οι δράστες θεωρούν ότι τα θύματα τους στην συγκυρία του Κορωνοϊού – covid-19 δεν θα βρουν καμία διέξοδο και θα παραμείνουν έρμαια της αδικοπρακτικης συμπεριφοράς τους. ΔΕΝ ισχύει όμως και όλοι όσοι εμπλέκονται πρέπει να βρουν το θάρρος να καταγγείλουν τα εγκλήματα αυτά.

Τονίζουμε ότι η προσφυγή στο δικαστήριο για προσωρινή μετοίκηση με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων είναι ζήτημα ελάχιστων ημερών και η δικαστική απόφαση εκδίδεται σχεδόν σε μια με δυο εργάσιμες ημέρες!!! Τα θύματα άμεσα έχουν την δυνατότητα είτε να απομακρυνθούν είτε να απομακρύνουν τον δράστη από την οικογενειακή τους εστία.

Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί – με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων – μετά από αίτηση της παθούσας ή σπανίως του παθόντος να διατάσσεται από το δικαστήριο, ιδίως η απομάκρυνση του καθ` ου δράστη από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο.

Η σοβαρότερη μορφή ενδοοικογενειακής βίας, όμως είναι αυτή που δεν εκδηλώνεται με τραυματισμό. Τα μακροχρόνια αλλά και ανεξίτηλα τραύματα της ψυχής είναι τα συχνότερα και αυτά που δεν καταγγέλλονται πότε. Οι καθημερινοί καυγάδες, το υποτιμητικό υβρεολόγιο, οι μόνιμες απειλές, οι εκβιασμοί, ο περιορισμός οικονομικών πηγών, η λεκτική κακοποίηση ανηλίκων τέκνων, η απομάκρυνση τους από το οικογενειακό περιβάλλον του ενός γονέα, είναι μερικές εκφάνσεις της ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας και σαφώς τιμωρούνται από το Νόμο.

Πρόσφατα ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση του Σαββάτου 11/04/2020 για την εξέλιξη της πανδημίας Κορωνοϊόυ-covid-19 στη χώρα μας, είπε αναφερόμενος στο ιδιαίτερα απεχθές έγκλημα της ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας «Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού». «Ο ιός αλλάζει τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Ένας ιός μας περιορίζει. Αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση του διπλανού μας. Φαινόμενα οικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα. Είναι προτιμότερο να βγούμε έξω και να πάρουμε πρόστιμο».

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία προσφέρει δωρεάν εξέταση σε γυναίκες και σε όποια θύματα ενδοοικογενειακής βίας που δεν θέλουν να υποβάλλουν άμεσα μήνυση, καθώς επίσης δωρεάν φιλοξενία και σίτιση σε ειδικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οι χώροι φιλοξενίας όσο διαρκούν τα μέτρα για τον Κορωνοϊό-covid-19, δεν θα γνωστοποιηθούν για λόγους ασφαλείας.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των γυναικών και των παιδιών τους στους χώρους στέγασης θα προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά.

Σε περιπτώσεις όπου τα θύματα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας μπορούν να αναφέρουν το συνθηματικό «Μάσκα-19», προς οποιοδήποτε φαρμακοποιό και αυτός με την σειρά του διακριτικά θα κρατήσει τα στοιχεία τους και θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ώστε να επιληφθούν της καταγγελίας.

Γραμμές και Σημεία Αναφοράς της Ενδοοικογενειακής βίας.

-Στο 197 (24ωρη γραμμή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

-Στον Συνήγορο του Πολίτη – Συνήγορο του Παιδιού, τηλ.: 213 1306744, 213 1306710, 213 1306703 (γραμματεία)

-Στην 24ωρη Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-Στη γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00

-Στην 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά 1056 του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού»

-Στη Γραμμή SOS 15900, υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο email sos15900@isotita.gr

-Στη γραμμή 10306, που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας και οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Στις εισαγγελικές αρχές, ή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.