ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ – ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ-ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ –ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ-COVID-19.

Κατηγορηματική υπήρξε η άρνηση των Θεσμών για παράταση της προστασίας της κατοικίας έως το τέλος του έτους. Η ελάχιστη αυτή προστασία που έχει απομείνει για πολύ λίγους λήγει τέλος Απριλίου. Μάλιστα οι θεσμοί τόνισαν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς της πλατφόρμας που λήγει τέλος Απριλίου θα μπλοκάρει την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που παρακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η 6η αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου με τηλεδιάσκεψη λόγω των ακραίων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στην οικονομία της ευρωζώνης και την ελληνική προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δυσχερής και σκληρή.

Πλέον εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις δέχονται από τον κορωνοϊό ισχυρό πλήγμα στα εισοδήματα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Αυτά είναι η λεγόμενη νέα γενιά κόκκινων δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της οικονομικής ασφυξίας, στα οποία αναφερθήκαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας. Επιπρόσθετα σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες, οι δανειστές δεν το συνδέουν αναγκαστικά με το καθεστώς για την πρώτη κατοικία και θα επαναφέρουν τον σχεδιασμό του με αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα. Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η μείωση των ήδη υπαρχόντων κόκκινων δανείων με τους Θεσμούς να αναφέρουν ότι ελληνικές τράπεζες έχουν μακράν το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους στην Eυρωζώνη και αποτελεί κληρονομιά της κρίσης χρέους 2010-15.

Από όλα τα παραπάνω η προτροπή μας προς όλους τους δανειολήπτες είναι να προχωρήσουν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες ώστε να κατοχυρώσουν το όποιο προστατευτικό πλαίσιο αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Πρωτίστως να σπεύσουν όσοι έχουν προϋποθέσεις να εισέλθουν στην πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας μέσω ειδικού δικηγόρου έως τέλος Απριλίου. Προσοχή για όσους η πλατφόρμα τους έχει απορρίψει να ασκήσουν άμεσα την αίτηση υπαγωγής σε δικαστική προστασία (ανάλογη του Ν. Κατσέλη) γιατί εάν χαθεί η προθεσμία χάνουν και την τελευταία αυτή ελπίδα.

Επίσης, όσοι έχουν δυσκολίες με δάνεια να απευθυνθούν εγγράφως μέσω Εξωδίκου Επιστολής, στην Τράπεζα να αιτηθούν άμεσα όλα τα έγγραφα που αφορούν την σύμβαση του δανείου τους καθώς και τις αναλυτικές καρτέλες που το συνοδεύουν. Τα έγγραφα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εξωδικαστική διαπραγμάτευση μέσω ειδικού διαμεσολαβητή δικηγόρου αλλά και για την σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, ώστε να μειωθεί το αιτούμενο από τις τράπεζες ποσό και να ανακοπεί εμπεριστατωμένα η Διαταγή Πληρωμής που τυχόν θα επιδοθεί.

Ακόμα, όσοι δανειολήπτες έχουν απορριφθεί πρωτόδικα από τον Ν. Κατσέλη θα πρέπει άμεσα να καταθέσουν Έφεση και Ασφαλιστικά Μέτρα για την Προστασία της α΄ Κατοικίας καθώς και για αποφυγή κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε κινητά και ακίνητα.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Κυνηγήστε πρώτοι τις τράπεζες για όλα τα επιπλέον ποσά που σας έχουν επιβαρύνει με υπέρογκους τόκους κι ανεξήγητα παράνομα πανωτόκια κι έξοδα. Κάντε αγωγή για αυτά καθώς και για τις επιβαρύνσεις από ισοτιμίες για ελβετικό φράγκο κι άλλες απάτες.

Καταληκτικά, είναι σκόπιμο να επισημάνουμε το ότι καθώς οδηγούμαστε εκ νέου σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης καλό είναι όσοι συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες κατηγορίες δανειοληπτών, σε οποιοδήποτε στάδιο νομικών ενεργειών και εάν βρίσκεται το δάνειό τους ακόμη και εάν αυτές δεν είχαν καν ξεκινήσει, να ενημερώσουν εγγράφως πάλι με Εξώδικη Επιστολή τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την αδυναμία πληρωμής στην οποία βρίσκονται. Η ενέργεια αυτή θα κατοχυρώσει τους δανειολήπτες και άμεσα θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς των Τραπεζών αλλά και των Funds για την εκ νέου αξιολόγηση του δανείου τους και πιθανή διαγραφή-κούρεμα μέρους αυτού ανάλογα με την γενικότερη οικονομική κατάσταση του οφειλέτη ειδικά σε αυτή την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊόυ-covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στα τηλ: 210 8811903 και 6932455478.