Ο Ν. 4509/2017 ξεκίνησε την απλοποίηση της διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου, εξαλείφοντας ουσιαστικά την γραφειοκρατία, αφού τα μέρη μπορούν πλέον να λύσουν το γάμο εύκολα, γρήγορα, άμεσα, χωρίς χρονοβόρα, κοστοβόρα και ψυχοφθόρα δικαστήρια, απλώς και μόνο με ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο!!! ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ!!!
Ο Ν. 4800/2021, όμως, έφερε μια εξαιρετική καινοτομία, δηλαδή το άυλο ή ηλεκτρονικό διαζύγιο, το οποίο στο προσεχές μέλλον, με την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πολυαναμενόμενης πλατφόρμας, αναμένεται να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα ζευγάρια που επιθυμούν την διάσπαση του έγγαμου βίου.
Σε γενικές γραμμές, στο συναινετικό διαζύγιο, οι σύζυγοι συναινούν στη λύση της έγγαμης συμβίωσης, ρυθμίζοντας υποχρεωτικά και τα ζητήματα επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων (εφόσον αυτά υπάρχουν), με την υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνητικού. Το Συμφωνητικό αυτό ενσωματώνεται στην αντίστοιχη Συμβολαιογραφική πράξη και μέσα σε δέκα ημέρες επέρχεται η λύση της έγγαμης συμβίωσης.
Είναι απαραίτητο να επιλέγεται δικηγόρος ειδικός για κάθε πλευρά όχι μόνο γιατί ο νόμος το απαιτεί αλλά και γιατί έτσι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή για κάθε γονιό ώστε να μη χρειαστεί τελικά λόγω ασάφειας ή «ριξίματος» να αναγκαστεί κάποιος να σύρεται στα δικαστήρια για να κερδίσει είτε μερική συνεπιμέλεια είτε καλύτερη επικοινωνία ή διατροφή.
Διαδικαστικά βήματα:
Α. Ο καθένας από τους δύο συζύγους χορηγεί την σχετική πληρεξουσιότητα στο δικηγόρο, βάσει ειδικού πληρεξουσίου, το οποίο ισχύει για ένα μήνα.
Β. Ο κάθε σύζυγος χορηγεί την πληρεξουσιότητα σε ξεχωριστό δικηγόρο ώστε:
-να υπογράψει ο τελευταίος την κοινή συμφωνία (η οποία ενσωματώνεται στο πληρεξούσιο),
-να αιτηθεί την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γάμου και του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης και να τα παραλάβει,
-να υπογράψει την συμβολαιογραφική πράξη της συναινετικής λύσης του γάμου και να καταθέσει την πράξη στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.
Άρα:
Πώς βγαίνει το συναινετικό διαζύγιο σε 10 μέρες;
Για να μπορέσει να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο με την απλουστευμένη διαδικασία των 10 ημερών, πρέπει τα μέρη να συμφωνούν, και απαιτείται έγγραφη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του μεταξύ τους γάμου, η οποία δεν θα εξαρτάται από όρους, προθεσμίες ή αιρέσεις,
Αν υπάρχουν τέκνα, τι συμβαίνει;
Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο θα πρέπει να συμφωνηθεί ειδικώς και να ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η διατροφή για τα ανήλικα παιδιά και φυσικά το ζήτημα της επικοινωνίας μαζί τους, είτε στο ίδιο συμφωνητικό είτε σε ξεχωριστό.
Για πόσο διαρκεί αυτή η ειδική συμφωνία;
Η ειδική συμφωνία αυτή, προκειμένου να εκδοθεί το συναινετικό διαζύγιο, ισχύει τουλάχιστον για δύο έτη, στο πέρας των οποίων, ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία (δηλαδή σύναψη νέου συμφωνητικού που επισυνάπτεται στο συναινετικό διαζύγιο) εκτός αν επέλθει στο μεσοδιάστημα η ενηλικίωση των τέκνων.
Άρα το κείμενο της συμφωνίας υπογράφεται και από τους δύο συζύγους;
Ναι, το κείμενο της συμφωνίας υπογράφεται από τους ίδιους τους συζύγους, των οποίων το γνήσιο της υπογραφής επικυρώνεται από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τους δικηγόρους τους είτε κατόπιν χορήγησης της σχετικής πληρεξουσιότητας μόνον από τους τελευταίους.
Πού υποβάλλονται τα απαιτούμενα έγγραφα για την λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο;
Οι συμφωνίες για τη λύση του γάμου και τη ρύθμιση της επιμέλειας, της διατροφής και της επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα των συζύγων υποβάλλονται στο συμβολαιογράφο, μαζί με επικυρωμένα αντίγραφα των πληρεξουσίων, τα αντίστοιχα δύο γραμμάτια προείσπραξης (ένα για κάθε δικηγόρο), τη ληξιαρχική πράξη του γάμου και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Πώς τελειώνει η διαδικασία;
Με την παρέλευση 10 ημερών από την επόμενη της υπογραφής του εγγράφου του συναινετικού διαζυγίου και της συμφωνίας που θα αφορά την ρύθμιση ζητημάτων επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα, η συμβολαιογραφική πράξη υπογράφεται από τους συζύγους και τους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους. Κατόπιν, κατατίθεται στο Ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρισθεί ο γάμος. Από την ημερομηνία της κατάθεσης αυτής επέρχεται η λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο.
Εάν δε, έχει τελεστεί θρησκευτικός γάμος, πρέπει στη συνέχεια μαζί με την Συμβολαιογραφική Πράξη Λύσης του γάμου να κατατεθεί αίτηση προς την αρμόδια Μητρόπολη για την πνευματική λύση του γάμου και την παραλαβή του σχετικού εγγράφου.
Στο άυλο διαζύγιο, όλη η παραπάνω διαδικασία, στην οποία και πάλι θα συμπράττουν συμβολαιογράφος, δικηγόροι των μερών και τα ίδια τα μέρη, θα λαμβάνει χώρα εντός της ειδικής πλατφόρμας στην οποία η πρόσβαση θα γίνεται μέσω κωδικών taxisnet!!
Το ψηφιακό ή άυλο διαζύγιο θα έχει τα εξής βήματα:
1) Τη διαδικασία εκκινεί ο ένας εκ των δύο δικηγόρων του ζευγαριού, ο οποίος πρέπει να συνδεθεί στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet και να εισαγάγει:
Α. Στα ανάλογα πεδία τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Αν τα παραπάνω στοιχεία για κάποιο λόγο δεν υπάρχουν, μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση και εισάγοντας τα ΑΦΜ ή τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων, αλλά και τα επώνυμα και τα e-mails τους.
Η πλατφόρμα αυτόματα θα ανακτά τα παρακάτω στοιχεία:
• τα πλήρη στοιχεία του κάθε συζύγου
• το είδος του γάμου (πολιτικός/θρησκευτικός/πολιτικός με ιερολόγηση, τόπος και ημερομηνία τέλεσής του). Να σημειώσουμε πως οι πολιτικοί γάμοι που στη συνέχεια ιερολογήθηκαν θα λαμβάνονται υπόψη ως θρησκευτικοί γάμοι
• τον αριθμό τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι και τα στοιχεία αυτών (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης)
Β. Τον αριθμό μητρώου ή το ΑΦΜ και το e-mail του έτερου δικηγόρου.
Γ. Το τελικό έγγραφο της λύσης του γάμου, δηλαδή την συμφωνία των συζύγων, όπου τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν την βούλησή τους να λυθεί οριστικά ο μεταξύ τους γάμος συναινετικά και ρυθμίζουν τα ζητήματα επιμέλειας και επικοινωνίας των ανηλίκων τέκνων εφόσον αυτά υπάρχουν, όπως ακριβώς στο συναινετικό διαζύγιο, όπως το γνωρίζουμε ως σήμερα.
Δ. Το συμβολαιογράφο που θα συντάξει το συναινετικό διαζύγιο εισάγοντας τον αριθμό μητρώου του συμβολαιογράφου.
Ε. Η εφαρμογή ανακτά το email των δυο δικηγόρων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, οι δικηγόροι θα πρέπει να το εισάγουν οι ίδιοι.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ενημερώνονται με e-mails οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος.
2) O δεύτερος δικηγόρος συνδέεται στην πλατφόρμα και επιβεβαιώνει τα στοιχεία του εντολέα του και τα λοιπά στοιχεία, το τελικό έγγραφο, καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.
3) Οι σύζυγοι επίσης συνδέονται στην πλατφόρμα για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.
4) Αφού αμφότερα τα μέρη του ζευγαριού συναινέσουν στο κείμενο των δύο δικηγόρων ξεκινά η διαδικασία λύσης του γάμου και αρχίζει να τρέχει το 10ήμερο.
5) Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο 10ήμερο όλα τα μέρη (ζευγάρι, δικηγόροι και συμβολαιογράφος) ενημερώνονται και πάλι μέσω e-mail για την χρονική παρέλευση ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε φυσικά είτε και ψηφιακά.
6) Μετά την υπογραφή της πράξης, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα προκειμένου να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Αναμένεται μάλιστα να υπάρχει πρόβλεψη στο συγκεκριμένο σημείο, για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, σχετικά με την επιμέλεια.
7) Η πλατφόρμα ενημερώνει αυτόματα το μητρώο πολιτών και επιστρέφεται ένας μοναδικός κωδικός, βάσει του οποίου οι σύζυγοι και οι δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Το e-mail θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και επί της ουσίας συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο διαζυγίων στα τηλ: 210 8811903, 6932455478.