Ποινικό δίκαιο
Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων τόσο του γενικού ποινικού δικαίου όσο και των ειδικών ποινικών νόμων. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε νομικά τους εντολείς μας σε όλα τα στάδια μιας ποινικής δίκης, ήτοι κατά το στάδιο της προανάκρισης, της κύριας ανάκρισης, ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων και φυσικά ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων όλων των βαθμίδων, μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Ενδεικτικά οι τομείς στους οποίους εξειδικεύεται το δικηγορικό μας γραφείο είναι:
- Οικονομικά εγκλήματα
- Εγκλήματα κατά ανηλίκων
- Απάτη
- Εκβίαση
- Ναρκωτικά (κατοχή, χρήση, διακίνηση)
- Φορολογικά αδικήματα
- Εγκλήματα κατά της ζωής (ανθρωποκτονία)
- Σωματικές βλάβες (βαριά, επικίνδυνη, απλή)
- Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας
- Εγκλήματα κατά της περιουσίας και ιδιοκτησίας
- Συκοφαντική δυσφήμηση, εξύβριση, απειλή
Παράλληλα, πέρα από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, αναλαμβάνουμε την εκπροσώπηση φυσικών και νομικών προσώπων για την παράσταση της πολιτικής αγωγής σε παράνομες πράξεις που τελέστηκαν εις βάρος τους (κατάθεση μηνύσεων – εγκλήσεων, παράσταση πολιτικής αγωγής στην προδικασία και ποινικό δικαστήριο).
Καθημερινά καλούμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως:
Ποια είναι η χρονική διάρκεια του αυτόφωρου εγκλήματος;
Η αυτόφωρη διαδικασία ξεκινάει από τη στιγμή της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέει με την παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας. Αν π.χ. κάποιος τελέσει έγκλημα για το οποίο ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις 22:00 της Δευτέρας, θα «καταζητείται» έως και το τέλος της επόμενης μέρας, ήτοι έως τις 00:00 της Τρίτης. Το μέγιστο δηλαδή που μπορεί να διαρκέσει το αυτόφωρο είναι 47 ώρες και 59 λεπτά.
Με συνέλαβαν για σωματική βλάβη, δυσφήμιση, κλοπή. Ποια διαδικασία ακολουθείται;
Όταν το αυτόφωρο έγκλημα είναι πλημμέλημα, όπως στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι ανακριτικοί υπάλληλοι ενημερώνουν τον εισαγγελέα για την προανάκριση και η υπόθεση εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου. Σε περίπτωση που δεν συνεδριάζει το δικαστήριο εκείνη την ημέρα, ορίζεται έκτακτη δικάσιμος για την ίδια ημέρα, αλλιώς για την επόμενη. Τα στοιχεία της κατηγορίας γνωστοποιούνται προφορικά στον κατηγορούμενο, χωρίς να απαιτείται κοινοποίηση κλητηρίου θεσπίσματος στον ίδιο. Επιβάλλεται η κράτηση του κατηγορουμένου στο κρατητήριο της αστυνομίας, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, σε κάθε περίπτωση πάντως όχι για χρόνο περισσότερο από εικοσιτέσσερις ώρες. Ο κατηγορούμενος ωστόσο έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης σε ρητή δικάσιμο, ώστε να προετοιμάσει την άμυνά του, ενώ εξαρτάται το εάν θα αφεθεί ελεύθερος έως τη δίκη.
Τι ακολουθεί μετά τη σύλληψη για κακούργημα;
Αν το αυτόφωτο έγκλημα αφορά κακούργημα όπως στις περιπτώσεις ληστείας, διακεκριμένης απάτης ή εκβιασμού, διακίνησης ναρκωτικών, σωματεμπορίας κλπ, τότε ο δράστης μετά τη σύλληψή του, κρατείται και παραπέμπεται στον ανακριτή, καθώς δεν υπάρχουν αυτόφωρα δικαστήρια για κακουργήματα. Έπειτα, διενεργείται ανάκριση, η οποία τελειώνει το πολύ σε 48 ώρες, με την απολογία του κατηγορουμένου. Ο ανακριτής θα αποφασίσει – με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα – εάν ο κατηγορούμενος θα κριθεί προφυλακιστέος, εν αναμονή της δίκης. Εάν αφεθεί ελεύθερος, μπορεί να τεθούν περιοριστικοί όροι, όπως η εμφάνιση στο ΑΤ για να δηλώνει «παρών» κάθε μήνα ή κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η καταβολή εγγύησης, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κλπ.
Τι πρέπει να κάνω για να συλλάβουν τον δράστη μιας πράξης που τελέστηκε σε βάρος μου;
Ο νόμος ορίζει ότι ορισμένα εγκλήματα διώκονται «αυτεπαγγέλτως». Δηλαδή ο παθών δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια επίσημη ενέργεια, αρκεί να ενημερώσει ότι διαπράχθηκε η συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη.
Ποια είναι η διαφορά της έγκλησης από τη μήνυση;
Με την έγκληση ο παθών ζητάει την έναρξη της ποινικής δίωξης για μια αξιόποινη πράξη, όταν αυτό απαιτείται από το νόμο. Ενώ η μήνυση ασκείται από οποιονδήποτε ιδιώτη ο οποίος δεν ήταν παθών, για αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Τι γίνεται αν δεν υποβάλλω έγκληση;
Στα εγκλήματα στα οποία ο νόμος απαιτεί για την έναρξη της ποινικής τους δίωξης την υποβολή έγκλησης, αν δεν υποβληθεί η έγκληση από τον παθόντα μέσα σε τρείς μήνες από την ημέρα που έλαβε γνώση για την πράξη που τελέστηκε και για το πρόσωπο που την τέλεσε, τότε εξαλείφεται το αξιόποινο!
Ποια εγκλήματα διώκονται μόνο ύστερα από έγκληση;
Ενδεικτικά τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα στα οποία ο παθών θα πρέπει να υποβάλει έγκληση για να γίνει δίωξη είναι: Απλή σωματική βλάβη, σωματική βλάβη από αμέλεια, αυτοδικία, απειλή, εξύβριση, δυσφήμηση, συκοφαντική δυσφήμηση, κλοπές και υπεξαιρέσεις ευτελούς αξίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, καταδολίευση δανειστών κλπ.
Ο πρώην σύζυγος αρνείται να μου καταβάλει την διατροφή που έχει επιδικαστεί από το δικαστήριο. Τι μπορώ να κάνω;
Όπως ορίζει το άρ. 358 ΠΚ, «όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής, που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο, με τρόπο τέτοιο, ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους». Ο υπόχρεος προς διατροφή, εφόσον του επιδικαστεί από το πολιτικό δικαστήριο διατροφή, δεν μπορεί να αποφύγει την καταβολή της, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα είναι υπόλογος σε ποινικό δικαστήριο και θα κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι ενός έτους! Σε περίπτωση δε υποτροπής η ποινή προσαυξάνεται!!
Καταδικάστηκα σε ποινή με αναστολή. Τι σημαίνει αυτό;
Το δικαστήριο μπορεί, αν πληρούνται οι όροι που τίθενται από το νόμο, να διατάξει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής για ένα διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκτελεστεί άμεσα η ποινή, δηλαδή ο κατηγορούμενος δεν θα φυλακιστεί. Μάλιστα, κατ’ αρχήν, για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή, ο καταδικασθείς δεν πρέπει να υποπέσει σε άλλο παράπτωμα και να καταδικαστεί ξανά γιατί τότε στην ποινή που θα του επιβληθεί θα προσμετρηθεί και αυτή που είχε ανασταλεί.
Άνθια Κορέλα:
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ– ΕΔΔΑ- Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Κυρίλλου Λουκάρεως 45 (πλησίον Αρείου Πάγου -Εφετείου Αθηνών)
ΤΚ 11475, Αθήνα,
Τηλ: 2108811903 , 2108251894
Κιν: 6932455478