Νέα διαδικασία Ποινικού Κώδικα- Ποινική Διαταγή
Μία καινοτομία του ποινικού συστήματος που εισήχθη με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,
είναι αυτή της ποινικής διαταγής, η οποία τυγχάνει εφαρμογής στα λεγόμενα «ελαφριά» αδικήματα, δηλαδή σε πλημμελήματα αρμοδιότητας του μονομελούς πλημμελειοδικείου για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.
Πρακτικά, σε τέτοιου είδους αδικήματα, ο εισαγγελέας που ασκεί την ποινική δίωξη, έχει πλέον το δικαίωμα,
αφού εξετάσει τον φάκελο και κρίνει ότι το αποδεικτικό υλικό είναι επαρκές και δεν χρειάζεται η διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας για την περαιτέρω διακρίβωση των περιστατικών που θεμελιώνουν την ενοχή του κατηγορουμένου, να υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο δικαστή, προκειμένου να εκδοθεί ποινική διαταγή, συντάσσοντας κατηγορητήριο.
Εάν ο αρμόδιος δικαστής κρίνει ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι επαρκή, προχωρά στην έκδοση της
ποινικής διαταγής, διαφορετικά παραπέμπει τον κατηγορούμενο να δικαστεί στο ακροατήριο. Σε περίπτωση όμως που εκδώσει ποινική διαταγή, χωρίς φυσικά την προηγούμενη ακρόαση του κατηγορουμένου, επιβάλλει
χρηματική ποινή μειωμένη κατά 2/3 σε σχέση με το πλαίσιο που ορίζεται στο νόμο και ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες με υφ’ όρο αναστολή.
Εξαιρετικά κρίσιμο είναι ότι από τη στιγμή που θα επιδοθεί η ποινική διαταγή στον καταδικασθέντα, εκείνος έχει δεκαπέντε ημέρες προθεσμία να προβάλλει αντιρρήσεις. Δεδομένου ότι καθ’ όλη την προηγούμενη διάρκεια δεν έχει ακουστεί καθόλου, σε κανένα στάδιο η άποψη του κατηγορούμενου – καταδικασθέντος, η υποβολή αντιρρήσεων εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε ημερών, είναι απολύτως αναγκαία για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Πολύ σημαντικό είναι δε ότι με μόνη την εμπρόθεσμη κατάθεση αντιρρήσεων, ανατρέπεται η εκδοθείσα ποινική διαταγή και η υπόθεση εισάγεται για συζήτηση στο ακροατήριο, όπου εκεί έχει
πλέον τη δυνατότητα ο κατηγορούμενος να ακουστεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Διαφορετικά, εάν δεν προβληθούν εμπρόθεσμα οι αντιρρήσεις, η διαταγή εκτελείται κανονικά, μη επιτρεπόμενου οποιουδήποτε ένδικου μέσου πλέον κατά αυτής.