Διαθήκη

Με τη σύνταξη διαθήκης, δίνεται η νομική δυνατότητα σε κάθε άτομο να προσδιορίσει ο ίδιος τους κληρονόμους του και να ρυθμίσει τη μετά θάνατον διανομή της περιουσίας του.

Προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη μία διαθήκη πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με έναν από τους τύπους που ορίζονται στο νόμο. Ειδικότερα, προβλέπονται από τον Αστικό Κώδικά τρεις τακτικοί τύποι σύνταξης διαθήκης, η ιδιόγραφη, η δημόσια και η μυστική.

  • Ιδιόγραφη διαθήκη είναι αυτή που γράφεται εξ ολοκλήρου με το χέρι του διαθέτη, χρονολογείται και υπογράφεται από αυτόν. Αποτελεί το πλέον συνήθη τύπο διαθήκης, καθώς η σύνταξή αυτής είναι ανέξοδη και μπορεί να γίνει χωρίς να λάβει γνώση τρίτο πρόσωπο. Καθώς συνηθέστερα ο διαθέτης και συντάξας τη διαθήκη δεν έχει συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, οι ιδιόγραφες διαθήκες περιέχουν συχνά όρους που είναι άκυροι και τελικώς δε μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Ο διαθέτης μπορεί να παραδώσει τη διαθήκη και σε τρίτο πρόσωπο να του τη φυλάξει ή και σε συμβολαιογράφο, με την απλή διαδικασία της κατάθεσης εγγράφων.

 

Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπεται δε διαδικασία κήρυξης της ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας, προκειμένου αυτή να περιβληθεί τεκμηρίου γνησιότητος έναντι παντός τρίτου, δυνάμει της εκουσίας διαδικασίας ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου δημοσίευσης της διαθήκης. Μετά και την τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δυνάμει του Ν. 4335/2015, για την κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας, όταν με αυτή ορίζεται αποκλειστικά κληρονόμος πρόσωπο που δεν είναι σύζυγος του διαθέτη ή δεν έχει με τον διαθέτη συγγενική σχέση τουλάχιστον τέταρτου βαθμού, διατάσσεται γραφολογική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να αποδειχθεί η γνησιότητα της γραφής και της υπογραφής του διαθέτη. Στην περίπτωση αυτή καλείται υποχρεωτικά, εξήντα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, το Ελληνικό Δημόσιο.

 

  • Δημόσια διαθήκη συντάσσεται με τη δήλωση της τελευταίας βούλησης του διαθέτη ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων. Βασικό πλεονέκτημα της δημόσιας διαθήκης είναι ότι αποτρέπεται ο κίνδυνος κλοπής από τρίτους ή απώλειας της διαθήκης, περιορίζεται ο κίνδυνος να ακυρωθεί η διαθήκη λόγω ασαφών διατυπώσεων, ενώ η διαθήκη αποκτά αποδεικτική δύναμη δημοσίου εγγράφου. Ωστόσο, η δημόσια διαθήκη έχει το μειονέκτημα πως τρίτοι θα ακούσουν την τελευταία δήλωση βουλήσεως του διαθέτη, αποτρέποντας κάποιους να επιλέξουν αυτόν τον τύπο διαθήκης.

 

  • Μυστική διαθήκη συντάσσεται σε δύο στάδια: Αρχικά, ο διαθέτης συντάσσει έγγραφο που περιέχει την τελευταία του βούληση και, εν συνεχεία, παραδίδει ο ίδιος το έγγραφο σε συμβολαιογράφο, μπροστά σε μάρτυρες, δηλώνοντας ότι περιέχει την τελευταία του βούληση. Αν μυστική διαθήκη ακυρωθεί για κάποιο ελάττωμα της συμβολαιογραφικής πράξης, ισχύει τότε ως ιδιόγραφη διαθήκη, αν είναι έγκυρη ως ιδιόγραφη διαθήκη, υπό προϋποθέσεις. Η μυστική διαθήκη πλεονεκτεί ως προς την ιδιόγραφη διαθήκη, γιατί μένει στο συμβολαιογράφο και αποτρέπεται έτσι ο κίνδυνος απώλειας ή κλοπής. Όμως έχει και το κυριότερο μειονέκτημα της ιδιόγραφης διαθήκης, εφόσον υπάρχουν πιθανότητες το έγγραφο που παραδίδεται στο συμβολαιογράφο να περιέχει ασάφειες, που μπορούν να προκαλέσουν ακυρότητα της διαθήκης.

Συνοπτικά, η σύνταξη τακτικής διαθήκης απαιτεί μεγάλη προσοχή, διότι σφάλματα στη σύνταξη αυτής ή στην εκάστοτε απαιτούμενη διαδικασία μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτη ακυρότητα της διαθήκης και να μένει ανεφάρμοστη η πραγματική βούληση του διαθέτη.

Καλύτερα είναι πάντα πριν γίνει η σύνταξη της διαθήκης να έχετε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό νομικό διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λαθών και ακυρώσεων των διαθηκών.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.